Karácsony továbbra is konzultációt szorgalmaz a helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról

Amennyiben a kormányzat továbbra sem folytat érdemi konzultációit a helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról a fővárossal, azzal nem csupán az Európai Unió (EU) jogát sérti, de a budapestieket is semmibe veszi – írta Karácsony Gergely főpolgármester szombaton a Facebook-oldalán.

    Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „egyiket sem fogom engedni, és minden eszközt meg fogok ragadni, hogy rákényszerítsük a kormányt az érdemi egyeztetésre, a budapestiek hangjának meghallgatására!”
    Hónapok óta küzdenek azért, hogy az európai uniós helyreállítási terv elkészítése során a kormány érdemi párbeszédet folytasson a helyi önkormányzatokkal – köztük a fővárossal – úgy, ahogy azt a vonatkozó uniós jogszabályokban világosan elő is írják – írta.


    A főpolgármester bejegyzése szerint kérésük „sajnos süket fülekre talált”: a kormány mindmáig nem tette elérhetővé a magyar tervet, csupán egy 13 oldalas, felszínes és üres, a részletek megismerésére és véleményezésre alkalmatlan kivonatot publikált. „Amiből épp csak az nem derül ki, hogy mire is költené a kormány a Magyarország éves költségvetésének negyedére rúgó támogatást”.


    Karácsony Gergely hangsúlyozta: kitartanak amellett, hogy amíg minimális esély is van az együttműködésre a koronavírus-járvány és következményeinek leküzdésében, addig azzal meg kell próbálniuk élni.
    Budapest ezért a héten benyújtotta véleményét a 13 oldalas dokumentumhoz – közölte, majd hozzátette: ebben egyrészt rögzítik, hogy „az erről a hevenyészett vázlatról” szóló konzultációt nem tekintik az uniós előírások szerinti megfelelő részvételnek, és fenntartják igényünket egy, az EU jogának megfelelő tényleges, érdemi véleménycserére a kormányzattal.


    Karácsony Gergely azt írta: a főváros proaktívan eljuttatta álláspontját arról is, hogy milyen területeken, milyen projektekben számítanak a helyreállítási alap forrásaira Budapest fenntartható fejlesztésében, a gazdaság zöld újraindításában és a járvány által megtépázott szociális háló megerősítésében, az esélyteremtésben.

Érdekel minket a Te véleményed is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük