Pergola választás 10 szabálya, ötletek, tanácsok

Ha terasztető/pergola választás előtt állsz, feltétlenül olvasd el a pergola választás szabályait, amiben összefoglalom és tanácsot adok, mikre kell oda figyelj, mielőtt kiválasztod álmaid terasztetőjét, más néven pergoláját. Az interneten keresgélve számtalan típust találsz, amelyek közül az igényeid és a házad adottságai szerint választhatod ki a számodra megfelelőt!

  1. Ismerd meg a teraszod méreteit: Mielőtt elkezdenél keresgélni a pergolák között, fontos, hogy tisztában legyél a teraszod méreteivel. Mérj le mind a szélességet, mind a hosszúságot, hogy pontosan tudjad, milyen méretű pergolára van szükséged.
  2. Tudd meg a terasz tájolását: égtájak szerinti meghatározás, fontos hogy a nap mikor és milyen szögben éri a teraszodat.
  3. Gondold át az árnyékolás típusát: A pergolák különböző árnyékolási lehetőségeket kínálnak. Van, amelyik fix árnyékolást biztosít, míg másoknál állítható a bejutó fény mennyisége, vagy akár teljesen elhúzható a tető.
  4. Gondold át, hogy mennyi időt szeretnél a teraszodon tölteni: csak nyáron használnád, vagy egész évben szeretnéd élvezni a pergola védelmét, vagy ha tehetnéd, igazából egy különálló életteret is kialakítanál, ezzel megnövelve nem csak a terasz, de akár a nappali méretét és kihasználhatóságát.
  5. Gondolkozz el azon, hogy milyen tetejű pergola lenne számodra a legideálisabb:
    • egy fix tetejű pergola (üveg vagy polikarbonát tetővel) ami egész évben élvezhető, és minden időjárási körülménynek ellenáll. Hátránya hogy nyáron az üveg nagyon felmelegszik. Ez a probléma orvosolható tető-árnyékolók beépítésével, így a bejutó fényt is tudjuk szabályozni.
    • egy állítható lamellás tetejű pergola, ami szintén egész évben használható, előnye hogy a lamellák dőlésszögének állításával lehet szabályozni a bejutó fényt, és megvalósítani a bioklimatikus hatást, azaz a természetes szellőzést.
    • egy elhúzható PVC ponyvás tetejű pergola, szintén jó választás, mert eső-, szél- és nap-álló termék. A tető elhúzásával tudjuk szabályozni a bejutó fényt. Elérhető sík- és ferde-tetős verzióban.
    • egy elhúzható feszített vásznas tetejű pergolával is jól járunk. Ezek a termékek inkább tavasszal, nyáron és kora ősszel használhatóak, elsősorban árnyékolás a fő feladatuk, de eső ellen is védelmet nyújtanak. Szélállóságuk gyengébb, mint a fent felsorolt termékeké, viszont karcsúbbak, letisztultak, így könnyen illeszkednek bármilyen környezetbe.
    • vagy ha csak a nap elleni védelem a fő szempont, akkor jó választás egy karos napellenző is. Ezek a termékek érzékenyek a szélre, így fontos, ha szél-érzékelő automatikát is választunk a termék mellé.
  6. Válassz a pergolának megfelelő anyagot: A pergolák készülhetnek fából vagy alumíniumból. Fontos, hogy válassz olyan anyagot, amely hosszú távon is ellenáll az időjárási viszonyoknak, és könnyen karbantartható. A fa pergolák természetes és meleg hangulatot kölcsönöznek a terasznak, azonban rendszeres karbantartást igényelnek. Az alumínium pergolák könnyűek és tartósak, karbantartást nem igényelnek.
  7. Figyelj a dizájnra: A pergola nemcsak praktikus, de esztétikailag is vonzó kell, hogy legyen. Gondold át, hogy milyen stílusban szeretnéd berendezni a teraszt, és ehhez válassz olyan pergolát, amely illeszkedik a környezethez. Ha modern és minimalista stílust szeretnél, akkor egy egyszerűbb, letisztult formájú pergola lehet a legmegfelelőbb választás. Ne felejtsd el, hogy a pergola a terasz központi eleme lesz, ezért fontos, hogy jól illeszkedjen a környezethez.
  8. Tekintsd át a pergolákhoz választható kiegészítő lehetőségeket: A pergolákhoz, típustól függően számos kiegészítő opció elérhető:
    • mint például oldalfalak (ezek lehetnek fix oldalfalak, üvegek vagy mozgatható árnyékoló panelek, eltolható üvegfal rendszerek.
    • oldalsó árnyékolók (fix árnyékoló szövettel vagy mozgatható árnyékoló szövettel)
    • infratűtés, érzékelők (fény-, eső-, szél szenzorok), okos otthon vezérlők, illetve számos más kiegészítők. Fontos, hogy ezeket is figyelembe kell venni.
  9. Kérj ajánlatot több helyről: Ne elégedj meg az első ajánlattal, kérj legalább 2-3 helyről árajánlatot. Így könnyebben összehasonlíthatod az árakat és a szolgáltatást.
  10. Tartsd szem előtt a garanciát és a szerviz lehetőséget: A pergola egy hosszú távú beruházás, ezért fontos, hogy figyelj a gyártó által nyújtott garanciára és a szerviz lehetőségére. Válassz olyan gyártót, aki hosszú távú garanciát nyújt.

FONTOS: Kérj tanácsot szakemberektől: Ha bizonytalan vagy a pergola ki választásában, kérj tanácsot Tőlem. Én segítek abban, hogy megtaláljam a számodra legideálisabb és ár-érték arányban legjobb választást.

Érdekel minket a Te véleményed is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük